محاسبه نرخ شکست، رمز موفقیت در مدیریت خدمات!
اصطلاح (Mean Time Between Failures) یا MTBF و یا به لفظ فارسی:"میانگین بین نرخ شکستها"، ممکن است اصطلاح فنی قابل فهمی برای همگان نباشد چراکه فقط مهندسان و متخصصان فناوری اطلاعات به آن اهمیت میدهند. با این حال، MTBF در واقع یک معیار بسیار مهمی است که بر همه افرادی که از دستگاههای الکترونیکی در زندگی روزمره خود استفاده میکنند تأثیر میگذارد. از تلفنهای هوشمند گرفته تا یک خودرو، و سایر تجهیزات امروزی.
هر دستگاه الکترونیکی عمر محدودی دارد و دانستن MTBF آن میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر در مورد نحوه استفاده و نگهداری از آنها کمک کند. اما فقط تجهیزات سختافزاری نیست که محاسبهی نرخ خرابی آن اهمیت دارد بلکه از MTBF در نرخ خرابی نرمافزارها و برنامههای PM و شکستهای پروژه و حتی در اندازهگیری تصمیمات ما اثرگذار باشد مثلاً کسی که مدام در ازدواج شکست میخورد یا از این شرکت به آن شرکت مدام در حال جابجایی است و حتی در نرخ ریزش منابع انسانی در سازمان هم میشود از محاسبهی نرخ شکست بهره گرفت!
MTBF چیست؟
به زبان ساده، MTBF میانگین زمان بین دو خرابی یک دستگاه خاص است. این معیاری است برای مدت زمانی که میتوانید انتظار داشته باشید یک دستگاه قبل از خراب شدن کار کند. هر چه MTBF بالاتر باشد، انتظار میرود دستگاه قبل از توقف کار طولانیتری دوام بیاورد. به عنوان مثال، اگر یک دستگاه الکترونیکی دارای MTBF 10000 ساعت باشد، به این معنی است که به طور متوسط ۱۰۰۰۰ ساعت قبل از اینکه دچار خرابی شود، به طور مداوم کار میکند. اغلب به عنوان خدمات یا در دسترس بودن محصول توصیف میشود. این KPI میانگین زمانی را که بین حل یک مشکل در سرویس داده شده و مشکل بعدی میگذرد اندازه گیری میکند، یا به عبارت دیگر به ما میگوید که چند وقت یکبار سرویس مختل میشود. این یک بخش حیاتی از هر SLA است که قابلیت اطمینان را نیز توصیف میکند. میتوان آن را تایم هم نامید.
چرا MTBF مهم است؟
MTBF مهم است زیرا به ما کمک میکند پیشبینی کنیم که دستگاههایمان چه زمانی ممکن است خراب شوند و به طور فعال برای تعمیر و نگهداری یا جایگزینی برنامهریزی کنیم. برای مشاغل، این به معنای به حداقل رساندن زمان خرابی و اجتناب از تعمیرات یا تعویض پرهزینه است. برای افراد، این به معنای اجتناب از هزینههای غیرمنتظره و ناراحتی زمانی است که یک دستگاه به طور ناگهانی کار نمیکند. دانستن MTBF دستگاه خود نیز میتواند با مقایسه دوام و طول عمر محصولات مختلف به شما در تصمیم گیری در خرید کمک کند.
عوامل مؤثر بر MTBF
عوامل متعددی بر MTBF یک دستگاه تأثیر میگذارد. یکی از مهمترین فاکتورها کیفیت قطعات و مواد به کار رفته در ساخت دستگاه است. قطعات و مواد با کیفیت بالاتر به طور کلی منجر به MTBF بالاتر میشود. عامل مهم دیگر شرایط کار دستگاه است. دستگاههایی که در محیطهای سخت کار میکنند، مانند دماهای شدید یا رطوبت بالا، معمولاً دارای MTBF کمتری نسبت به دستگاههایی هستند که در محیطهای کنترل شده تر کار میکنند.
عامل دیگری که میتواند بر MTBF تأثیر بگذارد نحوه استفاده از دستگاه است. دستگاههایی که به شدت مورد استفاده قرار میگیرند یا در معرض تکانها و لرزشهای مکرر قرار میگیرند، عموماً دارای MTBF کمتری نسبت به دستگاههایی هستند که استفاده میشوند.
ادامه مطلب در صفحه بعد...