انتخاب مشاور فناوری اطلاعات
فلسفه، کمک میکند تا بهتر بیاندیشیم. فیلسوف کمک میکند تا اندیشمند باشیم. مشاوران فناوری اطلاعات نه به معنای لغوی اما در باطن قضیه فیلسوفان فناوری اطلاعات هستند. حتی اگر رسالهای از خود نداشته باشند!
آنان هستند تا دقیقاً منطبق با رویههای منطقی و خردمندانه پیش برویم؛ آنان باید باشند تا فرهنگسازی کنند و علفهای هرز و خورندهی زمان و هزینه از بین برود.
باید باشند تا چم و خم کار را نشانمان دهند. آنان بر اساس چارچوبها و استانداردها کاروکسب را به سرمنزل مقصود خواهند رساند.
چه فرد باشد چه شرکت، هر کاروکسبی به یک مشاور فناوری اطلاعات نیاز دارد. انتخاب مشاور فناوری اطلاعات و ارتباطات بخصوص در دنیای دیجیتال امروز که سرعت، هزینه و امنیت مهمترین دغدغه است بسیار حیاتی است...
بسیاری از سازمانهایی که با آنها کار میکنم یا فاقد مشاور فناوری اطلاعات داخل سازمانی هستند یا فاقد مشاور خارج از سازمان. اصلاً جز مدیریت و گاهی معاونت و چند کارشناس و تکنسین، چیزی به اسم مشاور فناوری اطلاعات ندارند. اغلب این مدیران هم یا از سطوح پایین به بالا رسیدند یا مدیران فرمایشیاند. حتی بماند که در برخی سازمانها مدیران انفورماتیک اصلاً دانش فناوری ندارند. معدود شرکتهایی هستند از چیزی بنام مشاور بهره میگیرند که البته اکثر آنهایی که به اسم مشاور مشغولند در حقیقت کارشناسان مجرب و متخصص در حوزهای خاصاند که متاسفانه دید کافی، کامل و مدیریتی به تمام حوزهها را ندارند. مقصودم از مشاور، یک شخص خوشتیپ با کت و شلوار و کراوات، که گاهی در جلسات باشد و امر و نهی کند نیست. لزوماً هرکسی که متخصص زیرساخت، امنیت و .. هم هست مشاور فناوری اطلاعات تلقی نمیشود. مشاور یک جایگاه نیست یک کارگردان است یک گرداننده است برای رسیدن به وضعیت مطلوب.
----
جدای از مهارتهای نرم که یک فرد بعنوان مشاور باید داشته باشد مهارتهای سخت نیز مد نظر است که مهمترین آنها تسلط بر ITIL ، PRINCE2 ،COBIT است بسته به نیاز شما اگر مشاور فاقد تسلط به یکی از این سه چارچوب ذکر شده باشد نمیتواند نقش مشاور مفیدی را ایفا کند. منظورم صرفاً داشتن مدرک این چارچوبها نیست بلکه کارکردن و داشتن دید مدیریتی است. برای اطمینان از انتخاب چنین افرادی میتوانید از وجود و پیدا کردن کسانی که بطور عملیاتی چنین چارچوبهایی را در سازمانها پیادهسازی کردهاند بصورت دهان به دهان مطلع شوید. فقط باید بگویید که به دنبال یک مشاور فناوری اطلاعات با این واژهی اضافه (ITSM) هستید که چارچوبهای مدیریت ارایه خدمات یا حاکمیت فناوری اطلاعات را بطور عملیاتی هم کار کرده و نتیجه گرفته. هزینهای که برای مشاور میکنید برای بهبود است، برای هدر ندادن زمان و پولِ سعی و خطاست. برای اشراف بر تمام حوزههاست. برای ارایهی خدمات موثر و برای خلق ارزش است. مشاورهی فناوری اطلاعات را دست کم نگیرید. سیستم مدیریت خدمات فناوری اطلاعات با توان یک مشاور میتواند به سرمنزل مقصود برسد. پس به دنبال مشاوران ITSM باشید.
مشاوره فناوری اطلاعات یا Information technology consulting شاخهای از درخت خدمات مشاوره است، که بر راهنمایی صاحبان کاروکسبها، در نحوه استفاده از فناوری اطلاعات، برای رسیدن به اهداف کاری و سازمانی تمرکز دارد. مشاوران فناوری اطلاعات علاوه بر برنامهریزی راهبردی، خدماتی از قبیل برآورد، کنترل، پیادهسازی، توسعه و استقرار سیستمهای اطلاعاتی را نیز برای صاحبان مشاغل به صورت خدمات برونسپاری انجام میدهند. در تقسیمات کسبوکار، مشاوره فناوری اطلاعات را میتوان به چهار بخش کلی تقسیم نمود:
خدمات حرفهای: زمینههایی که دارای تعداد زیادی نیروی کار حرفهای بوده و هزینه این نوع خدمات نیز زیاد میباشد.
تأمین نیروی انسانی: تأمینکننده نیازهای مشاغل بهطور موقت که اغلب در غیاب نیروهای کار اصلی، کمبود دانش فنی یا پروژههای تخصصی، ارائه میگردد.
مشاوران مستقل: که بهطور شخصی یا به عنوان کارمند یک مؤسسه تأمین نیرو یا به عنوان یک پیمانکار مستقل، مشغول به فعالیت هستند.
برای برونسپاری تمام یا بخشی از یک پروژه فناوری اطلاعات نیاز به پنج اصل اساسی است:
- تمرکز بر رابطه: درک شخصیت و انتظارات کارفرما، سازمان و سایر ذینفعان.
- تعریف و تفکیک شرح وظایف: تعریف واضح نقشها و مسئولیتهای کارفرما، سایر ذینفعان پروژه و مشاور.
- تجسم هدف: کمک به کارفرما تا از نتیجه نهایی پروژه، در ابتدای کار مطلع باشد.
- توصیه مشاور و تصمیمگیری کارفرما.
- توجه داشتن به نتایج: اطمینان از اینکه راهحلهای توصیه شده انتظارات و نگرانیهای کارفرما، آموزشها، پیادهسازی و ضوابط نگهداری را برآورده میکند.
بطور خلاصه فارغ از مهارتهای سخت مشاور فناوری اطلاعات، در هنگام انتخاب مشاور باید مهمترین ملاک اینها باشد:
- متخصص فناوری اطلاعات و ارتباطات و یا امنیت باشد.
- مسلط به یکی از چارچوبهای ITIL ، PRINCE2 ،DevOps, DevSevOps, Agile, COBIT باشد.
- یکی از چارچوبها را حداقل در چند سازمان، پیادهسازی کرده باشد.
- و در آخر، نتیجه هم گرفته باشد!
نازنین رادمهر