چگونه قدرت انفورماتیک را در سازمان افزایش دهیم!؟
کسب و کار بدون فناوری اطلاعات یعنی هیچ! اما علیرغم اهمیت فراگیر این مقوله چرا خبری از قدرت واحد فناوری اطلاعات در میان سایر دپارتمانهای سازمان نیست!؟ پیشتر در مطالب- پُتکهای بر سر مدیر انفورماتیک و همچنین چرا انفورماتیک محکوم به گناه است- مطالبی از اهمیت و خدمات انفورماتیک گفته شد.
مطلب مرتبط : گناه دپارتمان فناوری اطلاعات سازمان
کاهش قدرت دپارتمان فناوری اطلاعات سبب مشکلات بسیاری در تصمیمگیریهای مدیریتی کلان میشود و بزرگترین آسیب را هم به کارکنان این دپارتمان و هم به ساختار و آینده کسب و کار سازمان خواهد زد، نقص در پیادهسازی و اجرای راهکارهای مهندسیشده بیشک مهمترین آنهاست. تاکنون فناوری، بخوبی توانسته سازمانها را در مسیر درست قرار دهد و عملیات آنها را سادهسازی کرده اما بار مالی زیادی بر روی دوش سازمان هم میگذارد که بر کسی پوشیده نیست، بهواقع تامین تجهیزات زیرساخت شبکه، ابزارهای سختافزاری و راهکارهای نرمافزاری، متخصصین و مشاورین گرانقیمت، سبب تحمیل هزینههای سنگینی شده که البته باید به این موارد، هزینههای سربار نگهداری، تعمیرات و پشتیبانی، عدم درآمدزایی این دپارتمان، ضعف در نحوهی ارایه خدمات، هزینههای ریسک نشت یا از بین رفتن اطلاعات، ضعف در ارایه(پرزنت) مدیران فناوری اطلاعات و قرارگیری فناوری اطلاعات در زیرمعاونت های نامرتبط هم اضافه کنید تا ببینید که تمام چیزهایی که برای از بین رفتن وجهه و قدرت این دپارتمان، لازم هست را اینجا دارید همه چیزهایی که سبب شده ارزش و جایگاه واقعی آن در سازمان از دست برود.
انفورماتیک به یک واحد Back-end تبدیل شده یعنی در پسزمینه فعالیت بیشتری دارد و همین موضوع سبب می شود خیلی دیده نشود و زمانی هم که مورد توجه قرار میگیرد نارضایتی از خدمت ارایهشده و هزینهکردهای زیرساختهای درست و نادرستاش است! چیزی که قدرت واحد فناوری اطلاعات را بیشتر از همه زیر سوال میبرد ستون فقرات و زیرساختهای آن نیست بلکه چهرهی آنست. در مطلب "ویترین شکسته سازمان" به این چهره مخدوش اساسی پرداختهام.
مطلب مرتبط : ویترین شکسته سازمان!
شما یک سازمانی را تصور کنید که برای دیتاسنترش بیش از ۸ میلیاردتومان هزینه کرده در حالیکه در ارایهی بدیهیترین خدمات پشتیبانی به کاربران بسیار ضعیف عمل میکند همین میشود که زیرساخت و پسزمینهی گرانقیمت آن رنگ ببازد زیرا روی قضیه آنقدر نازیباست که تمام زیبایی پسزمینه را از بین میبرد. قدرت انفورماتیک صرفا به استفاده از فناوریهای روز نیست به تعداد مشاورین و متخصصان نیست. به خرید تجهیزات گرانقمیت، تامین سرورهای نو یا نرم افزارهای عریض و طویل در امکانات نیست.. فناوری اطلاعات فقط در زمانی قدرت لازم را بدست میآورد که همانقدر که در زیرساخت خوب هزینه میکند در Frontend یا خط مقدم جبهه هم خوب نقشآفرینی و عرضاندام کند.
کافیاست سری به این سازمانها بزنید:
- واحد انفورماتیکی سازمانی را تصور کنید که دارای وسعتی به طول چندصد متر مربع هست اما فاقد یک کارگاه یا آزمایشگاه تخصصی IT است.
- واحد انفورماتیکی سازمانی را تصور کنید که دارای ۲۰ نیروی متخصص از هر نوع تخصصی در زمینه فناوری هست اما خروجی، هیچ است!
- واحد انفورماتیکی سازمانی را تصور کنید که دارای چندین سرور گرانقیمت است اما تماما شده محل ذخیرهسازی فیلمها و سریالها و تصاویر غیرسازمانی!
- واحد انفورماتیکی سازمانی را تصور کنید که دارای یکصد نرمافزار جزیرهای ریز و درشت است که بسیاری از آنها دارای ۵۰ درصد دادهی مشترک هستند و موازی، خوش و خرم در کنار هم خاک بیخاصیت بودن میخورند!
- واحد انفورماتیکی سازمانی را تصور کنید افراد شاغل در آن که هیچ درکی در مورد مهندسی و بهبود فردی ندارند!
- واحد انفورماتیکی سازمانی را تصور کنید که هیچ تصوری از بهترین تمرینات ارایه خدمت ندارد و صرفا درگیر روزمرهگی و آتش نشانی روزانه است!
و...
اما این پایان ماجرا نیست میتوان بر کرسی قدرت نشستن قدرت فناوری اطلاعات اقدام کرد تا طرحهای جامعی که سبب انقلابی در کسب و کار سازمان میشود را بتوان ارایه داد. بنابراین در گام نخست این دپارتمان باید به تقویت جبههی مقدم بیشتر بپردازید. این خط مقدم، همان کار کردن بر روی رویکرد تفکر تحول دیجیتال است. با پذیرش این نگاه و داشتن استراتژی بلندمدت، چارچوب ITIL به سازمان شما کمک میکند ساختار دیجیتالی داشته باشید نه فقط زیرساخت دیجیتالی! این یعنی داشتن تفکری برای تحول دیجیتال در سازمان!
من همواره روی این موضوع بسیار تاکید میکنم چون باور دارم که تا زمانیکه بستر، فرهنگ و هدفگذاری مشخصی نداشته باشید آش همین آش و کاسه همین کاسه است! با ابزارها فقط فرایندهای دستی، تبدیل به سیستمی میشود و هیچ ارزش معینی این وسط خلق نمیشود و سازمان علیرغم مجهز بودن به فناوری میشود BAU –ادامه کسب و کار بهشکل معمول فقط در قالبی دیگر!
قدرت دپارتمان انفورماتیک اکثر سازمانها را در سه گام میتوان افزایش داد:
- بهکار گیری فرهنگ تحول دیجیتال
- ارایه و پشتیبانی مدیریت خدمات سازمانی کل سازمان از طریق ITIL
- خلق ارزش ( ایجاد ارزش مثبت و کاهش ارزش منفی)
نظر شما چیست!؟