و در نصب نرمافزار باید موارد زیر را لحاظ کند:
- تجزیهوتحلیل نیازمندیهای مشتری/ کاربر نهایی
- تهیه پیشنیازهای نرمافزاری و سختافزاری
- ارائه پروپوزال کامل
- برنامهریزی نصب
- رعایت حدود و دسترسیهای امنیتی
- حفظ نگهداری سورس نصب و دیتابیس
- آموزش استفاده صحیح
- فرایندهای بک آپ گیری خودکار از نرمافزار یا دیتابیس آن
- پشتیبانی از فرایند انجامشده
پس این نوع نصب با نصب سادهای که همه انجام میدهند تفاوت بسزایی دارد. که به آن پیادهسازی صحیح میگویند.
دقت فرمایید پیادهسازی به معنی استقرار کامل نیست! و خُرده نگیرد که در سناریوهایی مثل نصب یک نرمافزار سازمانی باید آنرا ۱۰۰% استقرار نمایید، موضوع استقرار چیزی دیگر است که در حوصله این مطلب نیست.
2. انتظار برای اعلام خرابی توسط مشتری
چیزی که متخصصین فناوری پس از پیادهسازی، نادیده میگیرند این است که منتظرند تا مشکلات و خرابیها را مشتری مطرح کند اینها فاقد نظاممهندسی است، شما بهعنوان ارائهکننده به نرمافزار یا تجهیزی که نصبکرده باید اشراف کامل را داشته باشید و تمامی خرابیهای محتمل را پیشبینی و خرابیهای فعلی را پیش از وقوع و طرح توسط کاربر، رفع نمایید. انتظار برای اعلان خرابی بدترین نوع رسیدگی در مدیریت خدمات است.
3. عیب یابی ناقص
تعمیراتی که هرگز کار نمیکنند، حتی اگر پس از اعلام خرابی توسط مشتری اقدام به عیبیابی و رفع مشکل کردهاید آنرا تمام و کمال به سرانجام برسانید تعمیراتی که کار نکند در حقیقت بدتر این است که هیچ کاری روی آن انجامنشده! چراکه تخصص و دانش و تجربه شما نیز هماکنون زیر سؤال میرود، پس هنگام طرح ایراد، فقط ایراد وجود دارد اما عیبیابی ناقص ایراد، همچنان ایراد وجود دارد و هم ایراد در عیبیابی ناقص شما وجود دارد.
4. عدم آزمودن و بازبینی
هیچ تجهیز یا نرمافزاری را بدون آزمودن و بازبینی دقیق نمیتوانید بگویید که تحویل داده شد و آماده استفاده است! همواره یک متخصص حرفهای از انواع روشهای تست و آزمون خطا، بررسی پیادهسازی تجهیز یا نرمافزار را خود یا توسط کاربران انتخابشده بررسی و تست باید بکند تا هر آنچه را که پیش از زیر بار رفتن سرویس/تجهیز بهصورت عملیاتی باید لحاظ کند را بررسی نماید.
5. انجام عملیات چریکی و پارتیزانی بجای سیاست های بلند مدت
یک متخصص واقعی میداند که بر اساس تفکر ITIL باید گامبهگام قدم بردارد و اجرای یک پروژه، اجرای یک تغییر در سازمان یا برای مشتری را بر اساس عملیات مهندسیشده پیش ببرد وگرنه در بلندمدت با شکست مواجه میشود. استراتژی مدیریت خدمات فناوری اطلاعات ITSM این ذهنیت را به شما میدهد تا بجای انجام عملیات چریکی و پارتیزانی همواره سیاستهای میانمدت و بلندمدت را برای کاربر نهایی در نظر بگیرد این کمک میکنند تا از عود مجدد غدد سرطانی مشکل جلوگیری شود، نگاه آتشنشان بودن را از خود بر خواهید داشت و رسیدگی کامل به فرایندهای درخواست را آنقدر خوب پیش میبرید که نیازی به استفاده از تاکتیکهای فوری برای خاموش کردن آتش نخواهید داشت.
صدالبته با مهندس، مهندس گفتن، کسی مهندس نمیشود و یدک کشیدن این عنوان قدیمها بسیار سنگین و پرمعناتر بود اما اکنون به هرکسی تقریباً مهندس میگویند، بر اساس تعریفی که وجود دارد مهندس یعنی کسی که هندسه میداند و این هندسه نه صرفاً بر جبر و ریاضیات بلکه در حقیقت به کسی اطلاق میگردد که بر تمامی ابعاد و زوایای یک موضوعی اشراف داشته باشد. فراموش نکنید که نصاب، یک کار روتین و یکراه تکراری را همیشه در چنته خود دارد اما یک مهندس همیشه به قولی یا راهی خواهد ساخت یا راهی خواهد یافت!
حتی اگر بهطور رسمی فاقد یک سازمان برای ساماندهی به نظاممهندسی کامپیوتر هستیم، تا زمانی که نتوانیم با فعالیتهای مهندسیشده در حوزه خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات، پرستیژ کاری و نظاممندی را برای خود ایجاد نکنیم باید به عضویت در نظام نامهندسی کامپیوتر لبخند بزنیم.
هادی احمدی